top of page
AdobeStock_206897824.jpg

U-waarde

WAT HOUDT DAT NU PRECIES IN?

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de isolatiewaarde en veiligheid van de ramen in woningen. De huidige eis van het Bouwbesluit is dat de warmtedoorgangscoëfficiënt ten hoogste 4,2 W/m2K mag bedragen. De warmtedoorgangscoëfficiënt drukt uit hoeveel Watt warmte-energie er door een vierkante meter raam verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen binnen- en buitenkant van het raam. De warmtedoorgangscoëfficiënt wordt aangegeven met de U-waarde (in Belgie met de K-waarde). Dus de U-waarde geeft aan hoeveelheid warmte die door een constructie heen gaat bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin.

Hoe lager de U-waarde van het raam, hoe beter de isolatiewaarde.

Een raam bestaat uit verschillende constructieonderdelen. In de meeste gevallen uit een kozijn (het kader) en de beglazing. Het Bouwbesluit stelt de eis over de isolatiewaarde van het gehele raam (dus U raam = U kozijn + U glas) en over de afzonderlijke constructieonderdelen.

HR-GLAS

HR-glas staat voor Hoog-rendementsisolatieglas. De oude benaming is Low-E glas oftewel Low emission glas, hetgeen betekent glas met een lage uitstraling. Dubbel glas mag HR-glas worden genoemd wanneer de U-waarde niet groter is dan 2,0 W/m2K. Normaal dubbelglas heeft een U-waarde van 3,0 W/m2K. De hogere thermische isolatiewaarde van HR-glas kan op de volgende manier worden behaald:

  • luchtspouw vergroten naar 15 mm (een nog grotere luchtspouw heeft geen zin);

  • de lucht in de spouw vervangen door een gasvulling met een lagere warmtegeleidingscoëfficiënt. De gasvulling kan Argon zijn of het duurdere maar betere isolerende krypton;

  • binnenzijde van de glasplaten voorzien van een metaalcoating. De metaalcoating weerkaatst de warmte, maar laat het zonlicht grotendeels door;

TABEL: U-WAARDE KOZIJN

Glas in lood gaat ondertussen al heel wat jaren mee, zo kan het zijn dat uw huis hele oude glas in lood ruiten bevat, die ondertussen nodig wat restauratie kunnen gebruiken. Wij kunnen prima voor u delen of zelfs hele glas in lood ruiten repareren.

Schermafbeelding 2022-09-27 165110.png
Neem contact op

Bel direct op telefoon:

Of neem contact op via onze contact pagina

bottom of page